Ledena fantazija, Ljubljana, Slovenija

KONGRESNI TRG

25. NOVEMBER 2017 - 4. FEBRUAR 2018
vsak dan 9:00-24:00

zgodovina lokacije

Kongresni trg

Trg je bil zgrajen leta 1821 na mestu ruševin srednjeveškega kapucinskega samostana, ki je bil ukinjen med vladavino habsburškega cesarja Jožefa II. Za potrebe kongresa Svete alianse, ki je potekal v Ljubljani, so obstoječi Kapucinski trg razširili in preuredili, posledično pa so po kongresu tudi preimenovali trg v Kongresni trg. Kongresni trg ima pomemben pomen v moderni slovenski zgodovini. 29. oktobra 1918 je bila med množično demonstracijo na trgu razglašena neodvisnost od avstrijsko-ogrske vladavine in ustanovitev države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Maja 1945 je jugoslovanski komunistični vodja Josip Broz Tito prvič obiskal Slovenijo po drugi svetovni vojni in imel govor na balkonu Univerze v Ljubljani, ki gleda na trg. 22. junija 1988 je na trgu potekala prva masovna demonstracija, z zahtevo po izpustitvi štirih slovenskih novinarjev, ki jih je zaprla jugoslovanska vojska. Demonstracija je zaznamovala začetek slovenske pomladi, ki je vodila do osamosvojitve Slovenije 25. junija 1991.

Zgodovina lokacije

Kongresni trg

Kongresni trg obdajajo številne pomembne stavbe. Med njimi je zgodnja baročna Uršulinska cerkev s samostanom, Kazina, ena redkih neoklasicističnih zgradb, ki so ostale v Ljubljani po potresu leta 1895, stavba Slovenske filharmonije ter Kranjski deželni dvorec, ki je danes sedež Univerze v Ljubljani. Na trgu je tudi založba Slovenske matice. V poznih tridesetih letih prejšnjega stoletja je trg obnovil pomemben slovenski arhitekt Jože Plečnik. Posadili so nova drevesa v parku, večina jih stoji še danes. Na trgu se nahajajo tudi številni spomeniki: spomenik Jožeta Plečnika ženskam, ki so protestirale proti političnemu zaporu slovenskih domoljubov med italijansko okupacijo Ljubljane, fontana s pitno vodo, ki jo je zasnoval arhitekt Boris Kobe, in kopija pozlačenega bronastega kipa emonskega patricija, ki so ga našli med ruševinami Emone. V parku stoji tudi glasbeni paviljon iz okoli leta 1830.

Zemljevid lokacije

Partnerji dogodka
Coca Cola
Spar
Generali
Javni partnerji
MOL Ljubljana
Visit Ljubljana
Gostinska ponudba
Kaval group
Dobavitelj oblačil
S Oliver
Tehnični dobavitelji
Expo biro
Zavas
CCM hockey
Fortrade
SeEVil
Subway
Agencija K
Modi
Conductor
Moje karte
Vse osebe, ki vstopajo, drsajo ali uporabljajo prostore Ice Fantasy Italia vGmbH Ljubljana, to storijo popolnoma na lastno odgovornost. Izvajalci, vodstvo, osebje, klubi in podružnice podjetja Ice Fantasy Italia vGmbH ne prevzemajo kazenske odgovornosti v primeru kakršnihkoli poškodb. Drsanje na ledu je lahko nevarno in Ice Fantasy Italia vGmbH ne prevzema odgovornosti za morebitno izgubo ali poškodbo, ne glede na njihovo naravo. Osebe z visokim krvnim tlakom, težavami s hrbtenico, vratom ali srcem oz. s kakršnimikoli drugimi fizičnimi omejitvami, morajo imeti pisno soglasje svojega zdravnika, preden se udeležijo drsanja. Nosečim ženskam je drsanje prepovedano. Ice Fantasy Italia vGmbH ne odgovarja za izgubljene ali ukradene predmete. Za majhno plačilo je zagotovljeno omejeno število omaric za varovanje vaših osebnih predmetov. Ice Fantasy Italia vGmbH si pridržuje pravico do zavrnitve storitve oz. prepovedi vstopa komurkoli.
Vibe

sledite nam na